Teljes név: Johanna Charlotte Wessels

Születési hely, idő: Zwolle, Hollandia, 1987.05.13.

Lakhely: Utrecht, Hollandia

Hangszer: ének, klarinét

További együttesek, projektek: Infernorama, To Elysium, Karmflow, Phantasma

 Charlotte már egészen gyermekkora óta foglalkozik zenével. Először klarinét leckéket vett, majd 12 éves korától kezdve aktívan játszott ezen a hangszeren. Középiskolás korában a The Mirage nevű együttesben énekelt. Szintén ezen együttesen belül ismerte meg barátját, akivel mind a mai napig együtt vannak. 14 évesen kezdett el énekelni tanulni, először a jazz, majd később klasszikus zenei stílusokban.
Az igazi zenei karriere 15-16 évesen kezdődött, mikor megismerkedett a szülővárosában, Zwolle-ban élő rockzenésszel és zeneszerzővel, Manny van Oostennel. Manny invitálta Charlotte-ot a zenekaraiba, melyek közül egyik a To Elysium nevezetű gót-rockot játszó együttes, illetve másik az Infernorama elnevezésű rockopera projekt volt. Az Infernorama albumot jelentetett meg,illetve több kisebb fellépésük is volt, köztük néhány a helyi rádióban is. Az Infernorama projekt keretén ismerkedett meg a Within Temptation volt billentyűsével, Martijn Westerholttal, aki néhány - Charlotte énekével kiegészített - demó rögzítése után úgy döntött, hogy vele közösen feltámasztja a 2001-2003 táján rövid ideig létezett Delain elnevezésű szimfonikus metál stúdióprojektjét.

A zenélés mellett a képzőművészetek, főleg a festészet, ami érdekli. Egy ideig nem tudott dönteni, hogy melyiket válassza, aztán az éneklés mellett döntött.

A rokonságában többen is foglalkoznak zenéléssel, köztük a két unokatestvére is. Egyikük Jord Otto, aki a ReVamp együttes gitárosa, másikuk Dagmar Otto vagy más néven DJ Day-Már, aki hardcore techno lemezlovas és producer.