1996-2004

A Delain története egészen az 1990-es évek közepéig nyúlik vissza, mikor Martijn és a testvére, Robert Westerholt, illetve az énekesnő Sharon den Adel-lal közösen megalapították a Within Temptation-t. A napjaink egyik legnépszerűbb szimfonikus metált játszó csapata 1996-ban alakult és Martijn egészen 2001-ig volt a banda tagja. Távozásának oka a Pfeiffer-féle mirigyláz nevű betegség volt.

Az ebből következő egészségi állapota nem tette lehetővé a zenélést. Habár otthagyta előző zenekarát, de a zeneszerzéssel nem állt le, hanem újabb dalok írásába kezdett. Ötleteinek megvalósítására 2002-ben került sor, mikor helyi zenészeket kért fel a szerzeményeinek hallgatható formába öntésére. Ekkor rögzítették és adták ki az Amenity című demójukat.  Rá nem sokkal később felléptek a zwolle-i November Rain fesztiválon az After Forever, Penumbra, Autumn és a To Elysium bandák társaságában.

Ez volt az egyetlen koncert, amit ebben a felállásban adtak. Ahogy egy 2008-as interjúból kiderült, a későbbi énekesnő, Charlotte Wessels is részt vett a koncerten, de csak nézőként. 2002 vége és 2003 eleje időszakban Martijn feloszlatja a Delaint, mivel nem volt elégedett az eredménnyel, amiről így nyilatkozott: "Kipróbáltam az ötleteim pár helyi zenésszel, de az eredmény nem az lett, amit vártam." A Delain feloszlott, de Martijn nem hagyta abba a zeneírást.

2003 közepén egy új énekesnővel tesz próbát Martijn, név szerint Shannon van den Broek-kel. Ekkor születnek meg a No Compliance, Silhouette of a Dance és Frozen demói is, amiket Shannon énekel fel. Néhány alkalommal történő közös munka után Shannon úgy dönt, hogy nem folytatja, mert a hangja nem illik össze a zenével. Martijn 2004-ben találja meg Charlotte-ot az Infernorama projekt keretében és kezdenek el dolgozni a Lucidity albumon.