2016

A 2016-os év izgalmasan indult a Delain számára. Először is január 29-én a hollandiai Haarlem-ben megtartották a Suckerpunch nevezetű eseményt, amivel lezárták a The Human Contradiction korszakot és egyúttal megnyitották az új album éráját. Itt debütált élőben a január 20-án megjelent Suckerpunch című dal és az ehhez készült, még az év első napjaiban forgatott videoklip is. Szintén itt került először a műsorba a Scarlet című dal, melyben a (szintén ex-Within Temptation tag alapította együttes) Kingfisher Sky csellistája Maaike Peters közreműködött. A Suckerpunch videoklipje hivatalosan február ötödikén jelenik meg online, de egy hibából adódóan véletlenül egy nappal hamarabb nézhetővé vált pár óráig, de ezt hamar eltávolította a kiadó. A koncert után pár héttel később, február elején újra felléptek a metálos hajóúton, a 70 000 Tons Of Metalon. Ezen a fesztiválon 2013-ban léptek fel először. A hónap végén jelent meg a banda új középlemeze, ami a Lunar Prelude címet kapta. Ez egy felvezetés az év folyamán megjelent albumhoz. Két új, egy újravett dal és néhány élő felvétel került a korongra. Szinte ezzel majdnem egyidőben, február végén pedig újra turnéra indultak Észak-Amerikába, ahol a újra a Nightwish előzenekara voltak a Sonata Arctica-val együtt. Ez a turné március végéig tartott.

 
(Fotó: Ronin Photography)

A turné befejezése után sem tétlenkedett a Delain, mert április 7-én egy holland klubos bulit adtak, ahol újabb debütált, melyet a Clawfinger munkacímmel mutattak be. Ez után még pár klubos és kisebb fesztiválos fellépést adtak szülőhazájukban, melyek során az egyiken bejelentették, hogy december 10-én Amszterdamban fogják megtartani a 10. évfordulós koncertjüket és ez profi stáb által rögzítésre is kerül. Hivatalosan ezt pár nappal később a Facebook oldalukon is bejelentették. Évfordulós koncert finanszírozására kampány indult, melynek során a rajongók anyagilag támogathatták az együttest különböző kincsekért cserébe (ruhák, hangszerek, teszt kiadások, exkluzív hírek és videók, stb.)

Az album munkálatai nagyban zajlottak a koncertek közötti időszakokban, így nem a megszokott módon történt a lemez elkészítése (stúdióba vonulás egy időre), hanem több részletben írták, vették fel, dalonként.

Az egész nyár fesztiválokkal telt az együttes számára. Június 19-én felléptek a híres belga Graspop fesztiválon, ami dátumból adódóan különleges alkalom volt, mivel egy nap eltéréssel 10 évvel ezelőtt adta a Delain a legelső koncertjüket. (2006.06.18.) A fesztiválszezon során először léptek fel hazánkban rockfesztiválon, és szintén először Budapesten kívül is. Ez a hely a balatonszemesi RockPart fesztivál, június 23. Hatodik alkalommal tették ezúttal tiszteletüket nálunk. Holland fellépések után itt került először bemutatásra az új dal, Clawfinger, melynek végleges címére is fény derült: The Glory And The Scum.  A koncert előtt egy nappal került bejelentésre internetes felületeken keresztül az új album, a Moonbathers címe, borítója, dallistája és kiadási dátuma is. A dobos Ruben családi okok miatt nem tudott részt venni két nyári fesztiválos koncerten (július 8. Out & Loud - Németország és július 9. FreezeFroze - Hollandia), ezért őt Sander helyettesítette. Két évvel a kilépése után ezek voltak az első teljes koncertek, amikor újra a bandával játszott.

 
(Fotó: Zenefesto.hu)

Augusztus ötödikén debütál a Napalm Records YouTube oldalán a The Glory And The Scum dalszöveges videoklipje. A kislemez letölthető formában egy héttel előtte került kiadásra. Szintén ebben a hónapban, 12-én jelenik meg letölthető formában egy újabb kislemez az albumról, a Fire With Fire. 18-án bejelentik a Lucidity 10. évfordulós, remasterelt újrakiadását. Végül 26-án megjelenik az új album, a Moonbathers. Ezt az albumot mindenhonnan nagyszerű fogadtatás kíséri. Az album dalainak első bemutatójára augusztus végén kerül sor egy zártkörű próbán, amit csak egy játékban részt vett és kisorsolt nyertesek nézhettek meg.

Album dalainak nyilvános bemutatására szeptember 30-án kerül sor a hollandiai Arnhem-ben. Két héttel később pedig Németországban kezdetét veszi egy újabb európai turné a Kobra And The Lotus és az Evergrey társaságában, melynek során október 23-án hetedik alkalommal lépnek színpadra nálunk, még pedig a budapesti Barba Negra klubban. Itt nem csak az említett három banda lép fel, hanem az est másik fő zenekara a Delain mellett a magyar, power metált játszó Wisdom volt. A Moonbathers turné és a Wisdom Keep Wiseman Alive X. jubileumi rendezvénye került összevonásra. Európai turné zárására november 17-én kerül sor az Egyesült Királyságban található Cardiff városában.

 

November 25-én egy "bemelegítő" koncert kerül megtartásra a 10. évfordulós rendezvényhez. It játsszák először élőben a The Human Contradiction albumon megjelent Your Body Is A Battleground című számot, illetve 2012 után második alkalommal a Where Is The Blood-ot.

Végül december 10-én sor kerül a várva-várt évfordulós koncertre. Több vendég is megfordul, akik eddig közreműködtek az együttes albumain, illetve régebben tagjai voltak: Rob van der Loo (basszusgitár - Sleepwalkers Dream), Sander Zoer (dobok - Sleepwalkers Dream), Guus Eikens (gitár - Sleepwalkers Dream), Burton C. Bell (ének - Where Is The Blood), George Oosthoek (hörgés - Pristine), Alissa White-Gluz (hörgés - Hands Of Gold és The Tragedy Of The Commons) és Liv Kristine (ének - See Me In Shadow).

Az év utolsó napján pedig fő fellépők egy szilveszteri metálos buliban, Franciaországban.


(Fotó: Jimmy Israel)