2014-2015

2014 januárjában belejelentik az új album címét: The Human Contradiction. Az albumról a legelső dal, a Your Body Is A Battleground dalszöveges videója március 6-án  debütál a YouTube-on. Alig egy hónapra rá, április 2-án megjelenik az első videoklip is: Stardust. Rá két napra meg pedig Európa több országában a boltok polcaira kerül az új nagylemez. Ezt az albumot a tavaszi, Within Temptation-nel közös turnéjukon mutatják be a közönségnek, akik ezt nagy örömmel fogadják. A lemezről szóló kritikák szinte mind pozitív hangúak, ezzel az előző albumnál is nagyobb sikert és hírnevet hozva a bandának.

Nyár közepén, júliusban pedig három év után újra tagcsere történik: a 2006 óta dobos Sander Zoer úgy dönt, hogy távozik, mert szeretne több időt fordítani a családjára. Helyét Ruben Israel veszi át, aki a múlt évben segítette már ki a bandát, illetve néhány dobsávot rögzített a The Human Contradiction-re. Egy év után újra, szeptember-október folyamán ellátogatnak az Egyesült Államokba egy újabb turnéra, ahol a Sonata Arctica vendégeként állnak színpadra.

A következő két turnéra csatlakozik hozzájuk a Purest of Pain és MaYaN együttesek gitárosa, Merel Bechtold. Ő már 2012-ben kétszer vendégeskedett a koncerteken, illetve 2013-ban néhányszor helyettesítette Timo-t. Egy rövid hollandiai turné után novemberben az Egyesült Királyságban lépnek fel, szintén egy rövidebb turné keretében. A november 26-i, Birminghami koncerten baleset történik a csapat basszerosával, Ottóval. Mivel a színpadon a megszokottnál többen voltak (Merel jelenlétéből adódóan), Otto nem a megszokott helyén állt, ezért egy konfetti ágyú lőtte meg az ágyékát a The Gathering c. dal alatt, amiből következően az egyik heréje felrepedt és a herezacskója grapefruit nagyságúra nőtt meg a vérrel töltődés okán. Sérülése ellenére a koncertet végigjátszotta és csak ezek után ment kórházba, ahol majdnem fél liter vért csapoltak le a herezacskójából. A turnét nem folytatta tovább a csapattal, nem kerestek helyére más basszusgitárost, hanem az albumokra rögzített basszus sávokat játszották le a koncertek alatt. A szerencsétlenségből következően újra reflektorfénybe került a banda, több holland médium is tudósított az esetről, az egyik híradónak még telefonos interjút is adott Otto.

December végére teljesen felépült, így újult erővel kezdhetett neki 2015-ben a januári-februári európai turnénak, ahol a svéd harci metálos Sabaton együttes vendégeiként vették birtokba a színpadot. A turné során negyedik alkalommal is ellátogattak hazánkba, mégpedig ugyanoda, ahol először léptek fel 2009-ben, a Petőfi Csarnokba.

A turné alatt Timo nem tudott jelen lenni, ezért Merel helyettesítette őt. Ezt egy rövidebb márciusi európai turné követte, ahol ők voltak a fő zenekar. Pár hét pihenő után már a harmadik koncert körútjukat kezdték meg Amerikában, ahol a legendás szimfonikus metál banda, a Nightwish vendégei voltak. A turné apropóján jelent meg a legújabb (dalszöveges) videoklip, a Sing To Me, melyben Marco Hietala, a Nightwish basszerosa/háttérénekese közreműködik. A turnénak volt pár kiugrása Kanadában, ahol a Nightwish nélkül, főzenekarként léptek fel. A montréali koncerten először adták elő a Tragedy Of The Commons című szerzeményüket Alissa White-Gluz közreműködésével. A turné többi állomásán többször is vendégeskedett Marco, így debütált élőben a friss videoklipes dal, a Sing To Me.  Utolsó előtti állomás pedig az észak-karolinai Charlotte városa volt, aminek dátuma „véletlenül” az énekesnő születésnapjára esett, itt a színpadon köszöntötték fel Wessels-t. A nyár elég kevés koncerttel telt a Delain számára, csak néhány európai fesztiválon léptek fel. Az új album munkálatai a nyár elején kezdődtek meg, mely nagy valószínűséggel 2016 év elején kerül kiadásra. Merel a személyes oldalán írta, hogy őt is invitálták az új albumra gitározni, így előreláthatólag megint új színnel bővül a Delain hangzása. 2015 novemberében ötödik alkalommal tették tiszteletüket nálunk, ezúttal ugyanott, mint 2012-ben: a Club202-ben. Itt interjút készítettünk Charlotte-tal a koncert előtt, melyre a banda turnébuszában került sor.

2015 novemberében jelent meg Charlotte, Oliver Phillips (Everon gitárosa, illetve az első két Delain album producere) és Georg Neuhauser közös rockopera projektjének, melynek neve Phantasma, lemeze a The Deviant Hearts. Az egész alapjának ötletét Georg adta, de a történetét és a dalszövegeket Charlotte írta meg. A novella a lemez egyes kiadásaival (digipak és earbook) együtt jelent meg. Két videoklip (Miserable Me, Let It Die) és egy dalszöveges (Enter Dreamscape) videó készült az albumhoz, amik az ősz folyamán jelentek meg a Napalm Records YouTube csatornáján.