2011-2013

2011-ben Ewout helyére új gitáros kerül: Timo Somers. Első koncertjét a Delain-nel április 29-én az angliai Manchesterben adja. A tavaszi európai turné során a We Are The Others albumra készülők dalok demó változatai csendülnek fel: Mother Machine (még Manson munkacím alatt), Milk and Honey és Get The Devil out of Me, melyeket a közönség nagy örömmel fogad. Szintén e turné alatt teszik másodjára is tiszteletüket Budapesten, mégpedig május 2-án, a Diesel klubban. A nyáron befejeződnek az új album előkészületei és augusztus végén már stúdióba is vonulnak, hogy rögzítsék a We Are The Others-t. A munkálatok ősz végére fejeződnek be, az album címét és várható megjelenését decemberben jelentik be.

Az új album 2012 elején jelent volna meg, de a kiadása majd egy fél évet csúszik, mivel a Roadrunner Records-szal a Warner Bros. általi teljes felvásárlását követően nem sikerült megegyezniük, így új kiadó után néztek. A holland CNR Music alá kerültek ideiglenesen és adták ki a legújabba korongot. Első kislemez és a hozzákapcsolódó, a Get The Devil Out Of Me áprilisban jelenik meg. A májusi európai turnén harmadjára is ellátogatnak Budapestre, ahol a Club202-ben csapnak egy nagy bulit.

Egy hónapra rá, többszöri halasztás után, június 1-én végre kiadásra kerül az új album. A korong témáját a 2007-ben gót külseje miatt meggyilkolt Sophie Lancaster adta, ezzel is emléket állítván neki. Új hangzás, új irányok, mindez tette lehetővé, hogy nagyobb közönséget érjenek el, és sok új taggal gazdagodjon a rajongói tábor. Szeptemberben jelenik a lemez címadó dalának a klipje, melynek célja, hogy a felhívja a figyelmet a külsejük, betegségeik, viselkedésükmiatt a társadalom által el nem elfogadott emberekre, illetve szintén emléket állítson Sophie-nak.

2013 nagy kalanddal kezdődik a banda számára: januárban részt vesznek a metál koncertekkel tarkított, többnapos, 70 000 Tons Of Metal névre keresztelt hajóúton. Az utazás pillanatai videó formájában megörökítésre kerülnek. Februárban az együttesnek végül sikerül megtalálnia az új kiadóját, így leszerződik az osztrák Napalm Records-hoz. Május 1-én ki is adják a válogatás album és videó Interlude-ot. Ezen eddig kiadatlan számok, koncertfelvételek, illetve a DVD-n szintén koncertfelvételek a 2012-es belga Metal Female Voices fesztiválról, plusz backstage videók is találhatóak, köztük a már említett metálos hajóútról is. Június 20-án jelenik meg az Are You Done With Me videoklipje. Az ősz folyamán először turnéznak az Egyesült Államokban, ahol a Kamelot vendégeként állnak színpadra. Ebben az évben a Delain már keményen dolgozik az új albumán, melynek a munkálatai egészen az év végéig tartanak. A korszakot november 8-án, a hollandiai Haarlem-ben zárják le a My Masquerade című koncerttel, ahol a címadó dalt is bemutatják, mely következő évben, az új albumon kerül majd kiadásra.