2009-2010

2009 új utakat hoz a banda életében: új album, tagcsere, új koncerthelyszínek, hatalmas fesztiválok. Március 16-án megjelenik a lemez címadó dalának, az April Rain-nek a videoklipje, pár napra rá, március 20-án a lemez is kiadásra kerül. A lemez egyik limitált kiadásán megjelenik a Lucidity albumról ismert, No Compliance című dal (melyet eredetileg Sharon den Adel énekel) Charlotte hangjával. Charlotte elmondása szerint azért is különb album a Lucidity-nél, mivel a dalszövegek személyesebbek és már nem nyúlnak be a gót és szimfonikus színtéren sablonosnak számító fantasy témákba. Az album Európa szerte kedvező fogadtatásban részesül.

A nyár folyamán az együttes tiszteletét teszi több, nagyobb európai fesztiválon is, mint a holland Lowlands Festival, melyet mindmáig több bandatag is az egyik legemlékezetesebb fellépéseként emleget. Október 31-én, Zwolle-ben egy különleges fellépésre kerül sor: először és utoljára játsszák a 80-as évekből ismert szintipop sláger, a Bronski Beat - Smalltown Boy c. dalának feldolgozását. Két különleges vendég is tiszteletét teszi az este folyamán: a Delain albumokon többször is vendégeskedő Marco Hietala, és az After Forever énekesnője, Floor Jansen is. Ők ketten éneklik az A Day For Ghosts dalt úgy, hogy ez idő alatt Charlotte nincs a színpadon. Szintén ebben az évben játszanak először Magyarországon. November 17-én, a Sonata Arctica előzenekaraként. Szintén novemberben történik meg az első tagcsere, még a turné előtt: három év után a szólógitáros Ronald Landa távozik, mivel úgy érezte, hogy elégedetlen a munkájával az együttes. Helyét 2010 végéig Ewout Pieters veszi át. A turnén Rob személyes okok miatt nem tud részt venni, őt előző bandájának (Sun Caged) basszerosa, Roel Vink helyettesíti. A turné holland állomásai kivételek, ezeken Rob játszott.

A következő év februárjában már megkezdődnek a következő album, a We Are The Others munkálatai. 2010 márciusában még egy tagcsere történik, mégpedig a basszusgitáros poszton: Rob távozik és a frissen megalapuló, Epica mellékszálnak tekinthető, szimfonikus death metált játszó MaYaN együttes tagja lesz. Rob az utolsó, Delain-nel közös koncerjét április 8-án a hollandiai Breda-ban adta. Helyét a Detonation nevezetű, death metált játszó banda tagja, Otto Schimmelpenninck veszi át. Ebben az évben is több, Európa legnagyobbjai közé tartozó fesztiválon is fellépnek, mint a brit Sonisphere, a cseh Masters of Rock vagy akár a legendás németországi Wacken Open Air. Szintén ebben az évben játszanak először a tengerentúlon. Szeptemberben fellépnek az atlantai Progpower fesztiválon, majd Mexikóban és Brazíliában is.