2005-2008

2005 nagy változást hozott Martijn Westerholt eddig leülepedett zenei pályáján: vendégül hívták az Infernorama nevezetű rockopera projektbe. Ez a projekt hozta meg számára a változást, és tette lehetővé, hogy a Delain újra megalakuljon. Itt ismerte meg Charlotte Wessels énekesnőt, akivel történő közös munka során felmerült annak a lehetősége is, hogy csatlakozzon Martijn projektjébe. Több demó is rögzítésre kerül Wessels hangjával, majd nem sok habozás után újra megalakult a Delain. Először csak stúdiós projektnek szánta Martijn, mivel az egészségi állapota még mindig nem tette lehetővé számára a színpadi játékot. Kapcsolatai révén a projekthez vendégzenészeket toborzott a különböző európai szimfonikus, gót és death metál együttesekből (mint például: Marco Hietala - Nightwish, Ad Sluijter - Epica, Liv Kristine - Leaves’ Eyes, Ariën van Weesenbeek - God Dethroned, George Oosthoek - Orphanage stb.). Az album munkálatai már 2005-ben megkezdődtek, az album rögzítése viszont nem egy stúdióban történt, hanem Európa szerte, a zenészek lakhelyéhez közel álló stúdiókban. 2006 tavaszára el is készült az album, de többszöri halasztás miatt a kiadására csak szeptember 4-én került sor.

Martijn egészségi állapota 2006 nyarára rendbe jön, ezért úgy dönt, hogy a stúdiós projektet mégis kiviszi a színpadra. Nyár elején összeállítja a koncertező bandáját, mely Charlotte-on és Martijnon kívül Ronald Landa szólógitáros, Ray van Lente ritmusgitáros, Sander Zoer dobos és Rob van der Loo basszusgitáros tagokból áll. Első koncertjüket június 18-án az utrechti Tivoli klubban adják. Egy hónapra rá, július 22-én egy németországi hotelben leforgatják az első kislemezes daluk, a Frozen videoklipjét. A klip október 8-án jelent meg az együttes weboldalán.

2007-ben egyre több figyelem irányult az együttesre, megindultak az első turnék a környező országokba is. Jelölték őket több díjra is, köztük az MTV Europe Music Awards-on a New Sounds of Europe kategóriában a „legjobb új banda” díjra. Sajnálatos módon nem nyerték meg ezt a díjat, viszont az amszterdami díjátadón felléptek. Ebben az évben jelenik meg a See Me in Shadow illetve a The Gathering dalok kislemezei és videoklipjei is. Az együttesből távozik a ritmusgitáros Ray van Lente, de helyére nem keresnek új tagot. Év vége felé már új dalok írásába kezdenek. A 2008 elején adott koncerteken már felcsendülnek olyan dalok, mint a Stay Forever és a Start Swimming, melyek később az April Rain albumon kerülntek kiadásra.